.

.

torstai 3. joulukuuta 2015

Pieni on kaunista!

Viime sunnuntaina meillä vietettiin piparkakkusulkeisia.
Lasten kanssa häärättiin koko porukka keittiössä piparin tuoksussa joululaulujen tahdittamana.


Monen vuoden tauon jälkeen tein piparitaikinan itse, enkä ostanut sitä kaupasta. 
Hyvän ohjeen löysin Dansukkerin sivuilta:

PERINTEISET PIPARKAKUT

2 dl Dansukker Tummaa siirappia
2 dl Dansukker Taloussokeria
4 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
250 g margariinia
2 munaa
9–10 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa

Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet. Lisää kuumaan seokseen margariini ja anna sen sulaa välillä sekoittaen. Anna seoksen jäähtyä. Lisää munat ja vehnäjauhot, joihin sooda on huolellisesti sekoitettu. Anna taikinan maustua ja kovettua viileässä seuraavaan päivään. Kauli taikina 3-4 mm:n paksuiseksi levyksi jauhotetulla työpöydällä tai leivinpaperin päällä. Ota taikinasta kuvioita erilaisilla piparkakkumuoteilla. Paista piparkakut 200°:ssa 7–12 minuuttia niiden paksuudesta riippuen. Anna jäähtyä tasaisella alustalla.

Valmiin taikinan määrä on 1,4 kg.

Olen ihastunut pikkuruisiin piparitaloihin ja niitä oli tehtävä itsellekin! Keittiön 
hyllylle koristeltiin muutamat pikkumökit esikoisen kanssa. Melkoista näpertämistä niiden tekeminen kyllä on ja vaikka näihin mökkeihin kyllä pääsee nurkista tuulemaan sisään, ei me annettu sen 
haitata!


Hyllyn päälle lasipurkkiin karkkikeppien seuraksi laitoin muutaman piparikuusen!
Kuuset pysyvät hyvin pystyssä, kun purkin pohjalle laittaa sentin kaksi hienoa sokeria.



Lasikupuja löytyi omasta takaa muutamat. Niiden alle sujautin pienen torpan sekä gluteenittomasta taikinasta tehdyn piparire'en.

Gluteenitonta piparkakkutaikinaa en muista aiemmin itse tehneeni, koska olen pelännyt, että se on hirmu vaikea käsitellä. Tänä vuonna tein sen olosuhteiden pakosta, sillä unohdin sen kaupasta ostaa, enkä jaksanut enää uudelleen sinne väenpaljouteen lähteä.

12-vuotias poika onnistui nämä itse saamaan valmiiksi kaulimisineen kaikkineen!
Valmiit piparit eivät olleet hauraita, vaan helposti pystyi myös koristelemaan ja kasaamaan haluamaansa muotoon.

Myös tämä ohje on Dansukkerin sivuilta ja erittäin hyväksi havaittu!

GLUTEENITTOMAT PIPARIT

100 g voita tai margariinia
1 dl Dansukker Ruokokidesokeria
1 dl Dansukker Tummaa Siirappia
2 rkl piparkakkumaustetta TAI 2 tl kanelia, 1/2 tl neilikkaa ja 1 tl inkivääriä
1 kananmuna
6 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl ruokasoodaa

Kaulinnan avuksi
perunajauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta


Paloittele rasva kattilaan. Lisää sokeri ja siirappi sekä leivontamausteet. Kiehauta, kunnes rasva sulaa. Anna jäähtyä hetki.
Vatkaa joukkoon muna. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet joukkoon vatkaten.
Anna taikinan levätä jääkaapissa yön yli.
Kaulitse taikina perunajauhoilla tai gluteenittomalla jauhoseoksella ripotellulla pöydällä. Ota muotilla kuvioita ja laita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Paista 200-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia.
Jäähdytä ja koristele halutessasi.

Herkullista torstai-iltaa sinulle!!!

Hanna

5 kommenttia:

  1. Hyvä idea nuo pikkumökit. Ehkä mekin tyttären kanssa kokeilemme, kun en oikein saa vastakaikua, kun yritän pyytää häntä kaveriksi ison, perinteisen piparitalon tekoon...
    T. Satu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isoissa piparkakkutaloissa on kyllä enemmän työtä! Pikkuruiset on kyllä niin söpöjäkin ja lisäksi ne on nopeammin myös tuhottu!

      Poista
  2. Voi meillä ei ole vielä keritty yhtään tehdä, ei niin mitään :)
    Toivottavasti sunnuntaina olisi aikaa..

    VastaaPoista

Jokainen kommentti saa iloiselle mielelle, kiitos!!!