maanantai 23. lokakuuta 2017

Creme brulee

Blogi ei näemmä pysy millään tässä elämisen vauhdissa mukana.
Antanette anteeksi etanamaisen hitaan päivitysvaihdin!

Viime viikko lomailtiin koko porukka ja ajattelin etukäteen, että ehdin mukavasti
antaa aikaa myös tälle hivenen hunningolle jääneelle blogille kaiken
muun lisäksi, mutta kuinkas kävikään...
En ehtinyt, mutta en ehtinyt lukemaan odottamassa olevia kirjoja, en
pesemään loppuja ikkunoita, enkä keittiön mattoa. Ei myöskään maalattu
olohuonetta, vaikka niin vähän suunniteltiin.
Ehdin kuitenkin paljon muuta, sitäkin, mitä ei etukäteen niin suunniteltu, joten
taisin jäädä kuitenkin plussan puolelle.


Syyslomalla innostuin kokeilemaan kauan suunnitteilla ollutta herkkua, jota
en ole eläessäni tehnyt. Kokeilin tehdä Creme bruleeta! Voi mitä herkkua
se olikaan!!! Teen ihan varmasti sitä vielä uudelleen. 
Sen verran on jouluinen menu pyörinyt päässä tässä viime aikoina lahjojen
lisäksi, että ajattelin poiketa perinteistä ja tarjota perheelle jouluaterian
jälkiruuaksi piparkakkujäädykkeen tilalta nimenomaan Creme bruleeta jouluisin
maustein sikäli mikäli perhe pystyy olemaan yhden jouluaterian ilman sitä perinteistä!

Ohje on Valion sivuilta ja sitä kyllä uskallan suositella!
En omista hienoja Creme bruleevuokia ja siksi tein jälkiruuan
uunin kestäviin Pentikin Vanilja-kahvikuppeihin!


Creme Brulee    (6:lle)

Puolikas vaniljatanko
3,3 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
4 keltuiaista
0,5 dl sokeria

Halkaise vaniljatangon puolikas ja kaavi siemenet kuoresta ja laita ne
kattilaan kerman ja maidon kanssa. Kuumenna seosta hitaasti kiehumispisteeseen.

Yhdistä keltuaiset ja sokeri ja vaahdota ne käsin kevyesti. Kaada kuuma kermamaito keltuaisvaahdon joukkoon ohuena nauhana kokoajan sekoittaen, mutta varo vatkaamasta liikaa, ettei 
pinnalle muodostu vaahtoa.

Kaada seos annoskuppeihin ja nosta kupit syvään uunivuokaan tai -pannulle. Nosta vuoka uuniin ja kaada vuokaan kuumaa vettä niin, että se ulottuu kuppien puoleen väliin saakka.
Kypsennä uunin alaosassa n. 190 asteessa 25-30 minuuttia. Laske tarvittaessa lämpötilaa, ettei
pinta tummu liikaa ja pidennä tarvittaessa paistoaikaa.
Ota kupit uunista, kun massa alkaa olla hyytynyttä, mutta ei vielä kovaa. Anna jäähtyä jääkaapissa
2-3 tuntia tai seuraavaan päivään.

Sulata 1 dl sokeria paksupohjaisessa kattilassa. Anna sokerin sulaa ja saada hivenen kullanruskeaa väriä, mutta varo polttamasta sitä. Kaada sula sokeri leivinpaperille ja levitä se heti teräslastalla ohueksi levyksi ja anna jäähtyä täysin. Murskaa kovettunut sokerilevy esim kaulimella
pieniksi muruiksi ja ripottele jälkiruokien pinnalle ennen tarjoilua.
Jos omistat kaasupolttimen, voit ripotella bruleen pinnalle ruokokidesokeria ja
paahtaa polttimella jälkiruokaan rapean pinnan.

Jälkiruoka on gluteeniton ja tarvittaessa helposti myös laktoositon, kun käyttää
laktoositonta  kermaa ja maitoa. Itse tein juurikin 
laktoosittoman version ja se onnistui oikein hyvin!


En omista myöskään kaasupoltinta, joten käytin sulatetusta sokerista tehtyä viimeistelyä
bruleeseen ja oikeastaan tykkäsinkin siitä tosi paljon, joten luultavasti teen
niin seuraavallakin kerralla. Tällä ohjeella tulee melko pienet (n. 1 dl) annokset
jälkiruokaa, mutta on se sen verran imelää, etten ainakaan minä kaivannut sitä yhtään enempää.

Makeaa maanantai-iltaa sinulle!
Kiva, kun olet ja luet!

    Hanna

    2 kommenttia:

    1. Tää on NIIN hyvää! Ei vain tule kovin usein tehtyä. Tahtoo unohtua jonnekin tuo ohje. Nyt on ollut menossa rahkakausi, kun on saanut laittaa marjoja sekaan. =D Joulun herkuksi taatusti hyvä!

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Ei ainakaan kyllästy, kun tekee vain harvoin. Ja Mikäs sen parempaa on kuin tuoreet marjat ja rahka! Iloa päivääsi Minz!

        Poista

    Jokainen kommentti saa iloiselle mielelle, kiitos!!!