Tuore leipä vie kielen mennessään ihan joka kerta,
kun sellaista vain viitsii leipoa!
Kun voi sulaa lämpöisen leivän päälle, katoaa
itsehillintä lähes kokonaan ja lämpimäisiä voisi syödä vaikka kuinka
paljon!
Pataleipä oli minulle uusi tuttavuus, jota olen jo kauan
suunnitellut tekeväni. Ensimmäinen kerta tuskin jää
viimeiseksi, sillä niin nopea, helppo ja herkullinen se oli!
Puhumattakaan sen rapeasta kuoresta!
Ohjetta varten etsin netistä
osviittaa lähinnä nesteen ja jauhojen suhteeseen.
Jauhoja voi vaihdella maun mukaan!
Leivän voi kuulemma paistaa missä tahansa uuninkestävässä
astiassa.
Itse käytin savipataa ja siinä leipä onnistui ainakin todella hyvin!
PATALEIPÄ
3,5 dl lämmintä vettä
1 tl kuivahiivaa
3 dl kaurahiutaleita
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
4,5 hiivaleipäjauhoja
Lisää lämpimään veteen suola, siirappi ja keskenään sekoitetut
kuivat aineet. Sekoita taikina tasaiseksi, älä kuitenkaan vaivaa.
Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle ja anna taikinan kohota
puolisen tuntia.
Laita n 3 litran vetoinen pata kansineen kylmään uuniin ja anna sen lämmetä 225°C .
Kun taikina on kohonnut, muotoile se pataan sopivaksi ja nosta
kuumaan pataan, jonka pohjalla on hiukan jauhoja.
Paista leipää 30 minuuttia kannen alla. Poista sitten kansi ja
jatka paistamista vielä 15 minuuttia.
Ota pata uunista ja kumoa leipä.
Anna leivän hiukan jäähtyä, jotta leikkaaminen on
helpompaa. Älä peitä leipää, jotta
sen pinta säilyy rapeana.
Kotona leivottu leipä voittaa kaupasta ostetun mennen tullen
ja on kyllä vaivansa arvoinen!
Pitäisi aina vain malttaa odottaa leivän jäähtymistä ennen sen
leikkaamista...
Leipomisiin
♡
Hanna
Kiitos ohjeesta, kuulostaa herkulliselta. Täytyypä kokeilla :) Blogissani on haaste sinulle.
VastaaPoistaKerro sitten,onnistuiko! Kiitos haasteesta, ehkäpä ehdon paneutua siihen lomalla!
PoistaKiitos ohjeesta! Testasin tänään ja oli kyllä tosi herkkua! Vähän liikaa vain tuli syötyä... Muutkin tykkäsivät, paitsi tyttö moitti reunoja liian kovaksi, vaikka olivat minun makuuni juuri ihanan rapeita! :)
VastaaPoistaKiva, että ohje tulee käyttöön! Reunat jäi meidänkin kuopukselta syömättä...
Poista