perjantai 24. maaliskuuta 2017

Yleisön pyynnöstä!

Koska edellisen postauksen marenkileivokset 
herätti mielenkiintoa ja muutamat toivoivat siihen ohjetta, niin
päätin sen vielä näin perjantai-illan kunniaksi teille
kirjoittaa.


Ohjeen bongasin siis Unelmien talo ja koti-lehden numerosta 3/2017, 
mutta omaa versiotani hiukan muuntelin, joten tässä on nyt se 
muunneltu versio.

Marenkileivokset
gluteeniton

Pohja:
150 g margariinia
1,5 dl sokeria
4 keltuaista
2 dl sunnuntain gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl maitoa

Marenki:
4 valkuaista
2 dl sokeria
0,5 dl mantelilastuja

Täyte:
3 dl Flora vispiä
0,5 dl sokeria
1-2 tl vaniljasokeria
200 g pakastevadelmia

Vaahdota margariini ja sokeri keskenään. Vatkaa joukkoon keltuaiset yksitellen hyvin
sekoittaen. Lisää taikinaan keskenään sekoitetut kuivat aineet vuorotellen maidon kanssa.
Levitä pohja pellille leivinpaperin päälle.
Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri pikkuhiljaa.
Levitä marenki pohjan päälle ja ripottele pinnalle mantelilastut.
Paista 175° C uunissa 20-30 minuuttia. Anna jäähtyä hyvin. Leikkaa levy puoliksi.
Vaahdota täytteen kerma vaahdoksi ja mausta sokereilla.
Levitä kermavaahto ja vadelmat toisen kakkulevyn päälle ja 
nosta toinen levy päälle. Leikkaa leivoksiksi ja ripottele pinnalle
tomusokeria. 

Leivokset voi tehdä myös vehnäjauhoilla, kuten alkuperäisessä ohjeessa oli.
Leivosten leikkaaminen on hiukan haastavaa, koska täyte meinaa
pullahtaa levyjen välistä pois. Tarpeeksi terävällä veitsellä ja varovaisilla
otteilla leikkaaminen kuitenkin onnistuu melko kivasti.


Aika usein tai paremminkin lähes aina
kivan ohjeen kohdalla joudun kokeilemaan ohjeen muuttamista
gluteenittomaksi. Joskus se onnistuu suoraan vaihtamalla vain jauhoja, mutta
aina se ei ihan riitä. Onneksi tässä vuosien varrella on tullut opittua
kantapään kautta monta hyvää kikkaa, joilla gluteenittomista 
leivonnaisista saa melkeinpä maukkaanpia kuin tavallisista.

Näitä leivoksia tehdään meillä aivan varmasti vielä monta kertaa, sillä
niin hyviä ne olivat ja koko porukka piti niistä valtavasti!


Hanna



2 kommenttia:

  1. Jestas, miten ihania!
    Näitä täytyy kokeilla <3
    Taidankin leikata leivokset jo ennen täytteen lisäämistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elisa! Tuo täyttäminen leikkaamisen jälkeen kävi itselläkin mielessä, tosin vasta sen jälkeen kun olin jo täyttänyt ja leikannut leivokset!

      Poista

Jokainen kommentti saa iloiselle mielelle, kiitos!!!